Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Τέλος στον νόμο Κατσέλη και επιτάχυνση των πλειστηριασμών θέλουν οι θεσμοί

Εναλλακτικές λύσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αναζητούν κυβέρνηση και τράπεζες μετά την άρνηση των θεσμών να δεχθούν την παράταση της ισχύος του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τραπεζικές πηγές ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) ασκεί επίσης πιέσεις για επέκταση και επιτάχυνση του μέτρου των πλειστηριασμών και σε ακίνητα χαμηλότερης αξίας από το όριο των 100.000 ευρώ. Οι θεσμοί αντιδρούν στην παράταση της ισχύος του νόμου Κατσέλη καθώς τον θεωρούν «πολύ ευνοϊκό» εξ ου και ζητούν περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου της νομικής προστασίας, χωρίς το όποιο μέτρο ληφθεί να έχει οριζόντιο χαρακτήρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το άρθρο 9 του νόμου που προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας αναμένεται να καταργηθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2018 εξ ου και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – και οι τράπεζες – συμφωνούν να βρεθεί ένα νέο πλαίσιο προστασίας από την 1η Ιανουαρίου 2019. Εξετάζονται, ήδη, διάφορα σενάρια μεταξύ αυτών και το πρόγραμμα «Εστία» που εφαρμόζει η Κύπρος. Τα βασικά κριτήρια του προγράμματος «Εστία» είναι τα εξής:


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



 Η αξία του ακινήτου, όχι δηλαδή το ύψος του δανείου, και το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτη.

 Η ρύθμιση που προτείνεται στον δανειολήπτη, προβλέπει εύλογο επιτόκιο και τοκοχρεολυτική μηνιαία δόση, για την αποπληρωμή του δανείου, η οποία καταβάλλεται κατά τα 2/3 από τον δανειολήπτη και επιδοτείται κατά το 1/3 από το κράτος. Στην περίπτωση αυτή, στο ακίνητο πέραν της προσημείωσης που ήδη φέρει υπέρ της πιστώτριας τράπεζας, εγγράφεται και νέα προσημείωση υπέρ του Δημοσίου.

 H προσημείωση του ακινήτου και από το Δημόσιο σε συνδυασμό με την επιδότηση της δόσης του δανείου, σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου, δημιουργεί δικαιώματα στο Δημόσιο το οποίο θα αξιώσει την είσπραξη μέρους του τιμήματος από την πώληση κατά το ποσό που αναλογεί βάσει της επιδότησης που έχει καταβάλει.