Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Νόμος Κατσέλη: «Υβριδική» λύση προστασίας της πρώτης κατοικίας με χαμηλότερα όρια και επιδότηση δόσεων

Αβεβαιότητα και ανησυχία επικρατούν σχετικά με το μέλλον του Νόμου Κατσέλη, ο οποίος λήγει στο τέλος του έτους, καθώς επίσημα κυβερνητικά χείλη διαβεβαιώνουν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παγιωθεί, οι τράπεζες δηλώνουν άγνοια και οι Θεσμοί βλέπουν την παράταση του νόμου με… μισό μάτι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια «υβριδική» λύση, η οποία θα περιλαμβάνει μεν προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά με χαμηλότερα όρια και, ως αντιστάθμισμα, θα αξιοποιηθεί ο νόμος περί επιδότησης δόσεων, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την αρχή του 2019.

Προς το παρόν, πάντως, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ οι τράπεζες δηλώνουν από την πλευρά τους «άγνοια», για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η τελική πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του έτους και στόχος των αρμόδιων επιτελείων είναι να σχεδιαστεί μεν ένα προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, αλλά ταυτόχρονα να πάρει το «πράσινο φως» από τους Θεσμούς, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε στενή δημοσιονομική εποπτεία.

Ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι «πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, αυτή είναι η πολιτική μας απόφαση», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιο είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Τόνισε δε ότι η «κυβέρνηση είναι αυτή που νομοθετεί λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικό συμφέρον», στέλνοντας ένα μήνυμα με δύο αποδέκτες- τις τράπεζες και τους Θεσμούς.

Ακριβώς μία ημέρα πριν, σε δηλώσεις του από την Αθήνα, ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι, είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα ότι «δεν πρέπει να γίνουν πισωγυρίσματα», καθώς ο Νόμος Κατσέλη -που μετρά δέκα χρόνια πλέον- θεωρείται ότι σε μεγάλο βαθμό παρέχει ασυλία στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι σήμερα εκκρεμεί η εκδίκαση 135.000 υποθέσεων οφειλετών που έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη και ότι υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο δράσης από την κυβέρνηση προκειμένου οι εκκρεμείς υποθέσεις να εκδικαστούν έως το 2021.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Η επιδότηση δόσεων «άσσος στο μανίκι» της κυβέρνησης

Άσσος στο… μανίκι της κυβέρνησης είναι η επιδότηση δόσεων για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα οποία έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη. Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, εκτός από την άρση του τραπεζικού απορρήτου, προβλεπόταν και η χρήση κονδυλίου του προϋπολογισμού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την επιδότηση δόσεων δανείων για εξαιρετικά ασθενείς δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας.

Όπως δήλωσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, από το βήμα της Βουλής πριν από λίγες ημέρες, από την 1η Ιανουαρίου 2019 ενεργοποιείται η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία προβλέπει επιδότηση της δόσης του στεγαστικού έως και το 95%, εφόσον αποδειχθεί η αδυναμία του οφειλέτη να αποπληρώσει το δάνειο μετά από δραματική επιδείνωση της οικονομικής του θέσης.

Ο κ. Πιτσιόρλας διευκρίνισε ότι το ποσοστό αυτό θα ισχύει για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 8.500 ευρώ, ενώ μικρότερα ποσοστά κάλυψης θα ισχύουν για οικογένειες με υψηλότερο αλλά ανεπαρκές εισόδημα για να αποπληρώσουν τη δόση που έχει ορίσει το Δικαστήριο. Όλα αυτά μαζί διαμορφώνουν θεωρούμε ένα πλαίσιο προστασίας κι όσο είναι η κυβέρνηση αυτή δεσμευόμαστε ότι η προστασία αυτή δεν θα διαταραχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της ευνοϊκής ρύθμισης είναι, επίσης, ότι χρήση της επιδότησης θα μπορεί να κάνει απευθείας η τράπεζα που έχει εκταμιεύσει το «κόκκινο» δάνειο. Ακόμη και σε περιπτώσεις που ο οφειλέτης αγνοεί ότι τη δικαιούται, θα μπορούν οι τράπεζες να παίρνουν την πρωτοβουλία της αίτησης, καθώς και οι ίδιες έχουν κίνητρο να δουν το δάνειό τους να «πρασινίσει».

Κούρεμα έως 80% προσφέρουν οι τράπεζες

Ταυτόχρονα, «τρέχουν» οι προσφορές για κούρεμα έως 80% που προσφέρουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας.

Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» μπαίνει στις οφειλές χωρίς εξασφαλίσεις, δηλαδή στις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς προστασίας του νόμου, μαζί με την πρώτη κατοικία. Σε πιο συγκρατημένα επίπεδα κυμαίνεται η πρόταση διαγραφής χρεών για τα στεγαστικά δάνεια, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, κυμαίνεται μεταξύ 25-30%.

Η λογική πίσω από τις προτάσεις που κάνουν οι τράπεζες στους οφειλέτες του νόμου Κατσέλη είναι να «προσομοιώσουν» τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, στις 15 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να ανταλλάσσουν οι τράπεζες δεδομένα για να είναι σε θέση να κρίνουν πότε ένας οφειλέτης βρίσκεται πράγματι σε αδυναμία, ή είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.

Πηγή: insider.gr