Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Τρεις ιστορικές αποφάσεις διαγραφής χρεών από δικαστήρια

Κορυφαίο δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας επέδειξε η Δικαιοσύνη με απόφαση-σταθμό, βάσει της οποίας διεγράφη οφειλή αγρότισας έγγαμης, με σύζυγο άνεργο και δύο ενήλικα παιδιά, ύψους 845.000 ευρώ.

Την απόφαση έλαβε το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας που, για πρώτη φορά στα χρονικά της εφαρμογής του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προχώρησε σε «ολική διαγραφή των οφειλών αιτούσας και διάσωση της περιουσίας της».

Η 53χρονη αγρότισσα είχε χρεωθεί σε δύο τράπεζες πέντε δάνεια, ως οφειλέτρια αλλά και ως εγγυήτρια σε δάνειο Ο.Ε., στο ποσό των 845.000 ευρώ. Το οικογενειακό της μηνιαίο εισόδημα φθάνει στα 616,81 ευρώ από αγροτική εργασία δική της, του συζύγου της, αγροτική επιδότηση και βοήθεια γονιών. Διαθέτει έναν ελαιώνα επιφάνειας 22.339,89 τ.μ και 1/2 ΙΧ από κοινού με τον σύζυγό της, ενώ φιλοξενούνται στο σπίτι των πεθερικών της.

Επί της ουσίας πρόκειται για αγρότισσα έγγαμη, με σύζυγο άνεργο και δύο ενήλικα παιδιά –εκ των οποίων το ένα σπουδάζει–, βουτηγμένη στην υπερχρέωση χωρίς να μπορεί να την ανατρέψει. Συγκεκριμένα, έγινε δεκτό ότι δεν διαφαίνεται προοπτική βελτίωσης της ήδη κακής οικονομικής κατάστασης που επικαλέστηκε και απέδειξε η αιτούμενη, καθώς η αδυναμία εξεύρεσης εργασίας τής δημιουργεί πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των μηνιαίων δαπανών της.

Το Δικαστήριο, μάλιστα, διαπίστωσε ότι «τα παραπάνω εκτεθέντα πραγματικά περιστατικά δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε σκέψη για προσδιορισμό μηνιαίων καταβολών για το υπόλοιπο του χρόνου που απομένει, μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου των μηνιαίων καταβολών του άρθρου 8 παρ. 2 Ν 3869/2010 (τριετία)».

Επιτεύχθηκε με αυτόν τον τρόπο πλήρης απαλλαγή της αιτούσας από τα χρέη, αφού το Δικαστήριο όρισε τελικά μηδενικές καταβολές για το χρονικό διάστημα των τριών ετών που ακολουθεί μετά τη δημοσίευση της υπαρ. 38/2017 απόφασης (αρ. 8 παρ. 2 Ν. 3869/2010). Η δε οριστική αυτή απόφαση του Δικαστηρίου ήρθε ως συνέχεια του γεγονότος ότι είχαν επιβληθεί εξαρχής μηδενικές καταβολές σε πρώτη δικάσιμη, οι οποίες και διατηρήθηκαν με τη δεύτερη οριστική απόφαση του Ειρηνοδικείου και αισίως με την οριστική απόφαση.

Ουσιαστικά, με τις παραδοχές αυτές, το Δικαστήριο προχώρησε σε μία ρηξικέλευθη διακήρυξη, απόλυτα συνάδουσα με τη φιλοσοφία και τους σκοπούς του Ν. 3869/2010 για την προστασία του οφειλέτη: Εφόσον οι συνθήκες διαβίωσης του οφειλέτη το επιβάλλουν, δεν αποκλείεται η ολοσχερής διαγραφή των χρεών του. Η απόφαση του Ειρηνοδικείου της Ιεράπετρας, μνημονεύοντας στο σκεπτικό της τη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 Συντάγματος για τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου ως πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, επισημαίνει πως το Σύνταγμα θέτει ως όριο τη διατήρηση εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ζουν με αξιοπρέπεια. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση, «…εάν το δικαστήριο στερήσει αυτήν τη δυνατότητα στους αιτούντες, τότε προκρίνει, έναντι της αξίας του ανθρώπου, την ικανοποίηση περιουσιακών δικαιωμάτων, σε αντίθεση με την ως άνω θεμελιώδη συνταγματική διάταξη που πρέπει να διαπνέει το Δίκαιο και την ερμηνεία του».


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Και άλλες διαγραφές

Δεν είναι η πρώτη απόφαση δικαστηρίου για διαγραφή χρεών. Είναι όμως η πρώτη φορά που διαγράφεται χρέος τόσο υψηλό. Από το 2011 μέχρι σήμερα εξεδόθησαν περί τις 15 αποφάσεις δικαστηρίων , με τις οποίες διαγράφηκαν χρέη χιλιάδων ευρώ. Πριν από περίπου τρεις μήνες είχε προκαλέσει εντύπωση η απόφαση του Ειρηνοδικείου της Ρόδου να διαγράψει χρέη καταναλωτή ύψους 322.000 ευρώ. Επρόκειτο για διαγραφή-ρεκόρ, καθώς ήταν η πρώτη δικαστική απόφαση που απάλλασσε ολοκληρωτικά σχεδόν από τα χρέη του έναν υπερχρεωμένο καταναλωτή. Πριν από έναν μήνα καταγράφηκε μια νέα διαγραφή-ρεκόρ. Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου αποφάσισε να διαγράψει το χρέος ύψους 400.000 ευρώ που είχε ένας υπερχρεωμένος καταναλωτής προς τέσσερις τράπεζες.

Πρόκειται για 38χρονο υπαξιωματικό από την Κρήτη και πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος, πριν ξεσπάσει η κρίση στη χώρα μας, ήταν απόλυτα συνεπής με την καταβολή των μηνιαίων δόσεων και προς τις τέσσερις τράπεζες. Όμως, λόγω των τραγικών περικοπών που υπέστη στις αποδοχές του, αδυνατούσε να ξεπληρώσει τις οφειλές του.

Εκτός του ότι το δικαστήριο υπολόγισε ότι ο 38χρονος ήταν πάντα συνεπής με τις υποχρεώσεις του, αναγνώρισε ότι δεν έχει καθόλου ακίνητη περιουσία, και έτσι αποφάσισε «κούρεμα» ύψους 385.000 ευρώ. Με βάση την απόφαση του Ειρηνοδικείου, ο 38χρονος θα πρέπει για 48 μήνες να καταβάλλει και στις τέσσερις τράπεζες δόσεις ύψους 309 ευρώ, δηλαδή συνολικά 14.832 ευρώ. Αν αποδειχτεί συνεπής με τις υποχρεώσεις του, θα απαλλαχτεί οριστικά από το υπόλοιπο χρέος του ύψους 385.000 ευρώ.

Πηγή: Παρασκήνιο