Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρύθμιση βάσει του Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.
ΠΡΟΣΟΧΗ!

Ο παλαιός Νόμος Κατσέλη (3869/10) ΔΕΝ έληξε!

■ Συνεχίζει να ισχύει και να προστατεύει όσους έχουν οφειλές από δάνεια καταναλωτικά, προσωπικά και κάρτες και δεν προστατεύουν κάποιο ακίνητο (α’ κατοικία).

■ Επιπλέον, μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν και όσοι δεν επιθυμούν να προστατεύσουν ακίνητο και θέλουν να εξασφαλίσουν πλήρη διαγραφή υπολοίπου με εκχώρηση ακινήτου.

■ Επίσης, ισχύει και για όσους έκαναν αίτηση στην πλατφόρμα για την προστασία α’ κατοικίας και απορρίφθηκαν.

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020

Τι πρέπει να κάνουν οι υπερχρεωμένοι για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό

Καταιγίδα πλειστηριασμών αναμένεται μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής τους, λόγω της πανδημίας, με την κυβέρνηση να δρομολογεί την επανεκκίνησή τους.

Η κυβέρνηση υπενθυμίζεται ότι ματαίωσε τους πλειστηριασμούς μέχρι τέλη Ιουλίου λόγω της πανδημίας του κορονωϊού καθώς το πλαίσιο της πρώτης κατοικίας έληγε στα τέλη Απριλίου.

Συνεπώς, από τον Σεπτέμβριο, οι πλειστηριασμοί επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ για το 2020 είχαν αναρτηθεί 58.000 ακίνητα για πλειστηριασμό.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για να γλιτώσουν από τη «μέγγενη» των πλειστηριασμών;

Στις 31 Ιουλίου 2020 πέφτει η αυλαία για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, όπως ξεκαθαρίζεται σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Eurogroup την 11η Ιουνίου 2020, καθώς η χώρα μας καλείται να εισαγάγει νέο πτωχευτικό κώδικα που θα προβλέπει τη ρευστοποίηση όλων των εξασφαλίσεων.

Επιπλέον, έχει καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση του προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, παρά τις ιδιαίτερες συγκυρίες ένεκα πανδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες έχουν περιθώριο μέχρι και τις 31 Ιουλίου για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, καθώς από τον Σεπτέμβριο θα είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βγει το ακίνητό τους σε πλειστηριασμό.

Παρά την οριστικοποίηση της άρσης του προστατευτικού πλαισίου, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η επιλογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας για τη ρύθμιση και επιδότηση στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία (Ν. 4605/2019).

Επιπλέον, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι είναι ακόμα σε ισχύ ο Νόμος Κατσέλη (Ν. 3869/2010) και παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που δεν έχουν να κάνουν με την προστασία της κύριας κατοικίας, ενώ μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν και όσοι δεν επιθυμούν να προστατεύσουν ακίνητο και θέλουν να εξασφαλίσουν πλήρη διαγραφή υπολοίπου με εκχώρηση ακινήτου.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΤι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια και ποιοι δικαιούνται έκπτωση
Η πανδημία και η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρέθηκε η χώρα μας δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη ρευστότητα και τη δυνατότητα αποπληρωμής χιλιάδων καταναλωτών, που είδαν τα δάνειά τους να κοκκινίζουν.

Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια λόγω της πανδημίας αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν συνολικά τα 80 δισ. ευρώ, με προσδοκία επιδείνωσης της κατάστασης για το β’ τρίμηνο του έτους.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης επεξεργάζονται τις επιλογές που έχουν, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο με έμφαση στη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών.

Για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες, προβλέπονται διευκολύνσεις στην πληρωμή κεφαλαίου και τόκων μέσα από λύσεις που θα κρίνονται κατά περίπτωση και θα προτείνονται από την εκάστοτε πιστώτρια τράπεζα ενώ θα τυγχάνουν της αντίστοιχης κρατικής επιδότησης.

Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι όσοι έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τη πανδημία. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ, ενώ για τους εργαζόμενους θα πρέπει να είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας και να είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι επιδοτήσεις θα ξεκινούν από 90% του πρώτους μήνες και σταδιακά θα περιορίζονται, μέχρι να περάσει χρονικό διάστημα δύο ετών. Επιπλέον, προβλέπονται διάφορα μέτρα, όπως αναδιάρθρωση δανείου με κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μειωμένες μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις, καταβολή μόνο των τόκων, περίοδος χάριτος με κεφαλαιοποίηση τόκων.

Οι διευκολύνσεις θα παραχωρούνται σε συνδυασμό με τη γενικότερη εικόνα του δανειολήπτη, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημά του, η περιουσιακή κατάσταση των ακινήτων, η ύπαρξη άλλων χρεών προς το Δημόσιο ή τρίτους και το ύψος κινητών αξιών (καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές).