Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Σε δύο φάσεις η ένταξη στον νέο Πτωχευτικό

Σε δύο φάσεις ανοίγει η αυλαία του νέου πτωχευτικού νόμου που δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν όλες τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, διαχειριστές δανείων και άλλους ιδιώτες πιστωτές αλλά και χρέη προς το Δημόσιο (εφορία και ταμεία) ή να κηρύξουν πτώχευση.

Η πρώτη ομάδα που θα κάνει πρεμιέρα στον νέο πτωχευτικό περιλαμβάνει όλα τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα με τζίρο άνω των 700.000 ευρώ και περιουσία μεγαλύτερη από 350.000 ευρώ. Όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία θα μπορούν μέχρι την 1η Μαρτίου 2021 να προετοιμαστούν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και διαδικασίες ώστε να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στον νέο πτωχευτικό σε δικαστήριο.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που δεν εμπίπτουν στην πρώτη ομάδα (ιδιώτες χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα με τζίρο μικρότερο των 700.000 ευρώ) θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στον νέο πτωχευτικό μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την 1η Ιουνίου 2021.

Διευκρινίζεται ότι τόσο οι οφειλέτες της πρώτης ομάδας όσο και της δεύτερης θα ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός. Η μόνη διαφορά είναι ότι η πρώτη ομάδα καταθέτει την αίτηση σε δικαστήριο και η δεύτερη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Από την 1η Ιουνίου και μετά, όλες οι κατηγορίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα διεκπεραιώνονται μόνο από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στον νέο πτωχευτικό νόμο μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν ήδη ρυθμιστεί και δανειολήπτες με "πράσινα” δάνεια, των οποίων η οικονομική κατάσταση μεταβλήθηκε δυσμενώς και προβλέπεται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο εξής.

Οι παρατάσεις
Ο νέος πτωχευτικός θα ξεκινούσε την 1η Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει παρατάσεις (1 Μαρτίου και 1η Ιουνίου) ώστε να δοθεί χρόνος σε δανειολήπτες και οφειλέτες με χρέη προς εφορίες και ταμεία να προετοιμαστούν (δικαιολογητικά, αιτήσεις κ.λπ.). Επίσης, δόθηκε χρόνος προκειμένου να λυθούν ορισμένα τεχνικά θέματα, όπως κοινές υπουργικές αποφάσεις και η έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που καθυστέρησαν λόγω πανδημίας και lockdown.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας


Αναστολές και "Γέφυρα”
Παράλληλα, υπήρχαν σε μορατόρια (αναστολές δόσεων) δάνεια ύψους 23 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται "κόκκινα” και "πράσινα”, ενώ έτρεχε το πρόγραμμα "Γέφυρα” με εννεάμηνη επιδότηση των δόσεων.

Η προθεσμία για αιτήσεις στο πρόγραμμα "Γέφυρα” έκλεισε στο τέλος Οκτωβρίου και συνολικά υποβλήθηκαν 160.000 αιτήσεις. Από αυτές, έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση 120.000 αιτήσεων και για τις 30.000 ήδη ξεκίνησε η εννεάμηνη επιδότηση. Επειδή η ένταξη στη "Γέφυρα” και την εννεάμηνη επιδότηση των δόσεων προϋποθέτει ρύθμιση του δανείου με την τράπεζα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση για τη συλλογή δικαιολογητικών και τη διαδικασία ρύθμισης μέχρι την 31η Μαρτίου 2021.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν κάθε πιθανότητα για δεύτερη "Γέφυρα”, ενώ θεωρούν ότι το "απόθεμα” των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή ή σε επιδότηση δόσεων έχει εξαντληθεί. Σε αυτό, λαμβάνεται υπόψη η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), η οποία ξεκαθάρισε ότι τα ευνοϊκά αυτά καθεστώτα δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους εννέα μήνες και σε καμία περίπτωση το τέλος του 2021.

Πηγή