Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Πώς θα ρυθμιστούν τα δάνεια της πανδημίας

Την έγκριση της Φρανκφούρτης περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες για να προχωρήσουν στην εφαρμογή των προγραμμάτων «step up» διευκόλυνσης των δανειοληπτών των οποίων λήγουν τα moratorium πληρωμής των μηνιαίων δόσεων, ενώ για το θέμα έχουν ήδη ξεκινήσει επικοινωνίες με τους πελάτες τους.

Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών έχουν στείλει τις προτάσεις τους στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προτείνουν την πληρωμή του 50% της μηνιαίας δόσης μία εξ αυτών μέχρι και τον Σεπτέμβριο, μία μέχρι τον Ιούλιο και δύο μέχρι τέλος του 2021. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) έχει δώσει οδηγία πως τα moratorium ισχύουν μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 υπό τον όρο ότι κανένα δάνειο δεν μπορεί να κάνει χρήση της αναστολής πάνω από 9 μήνες.

Η απάντηση του SSM αναμένεται, με βάση τις ίδιες πηγές, άμεσα και το μείζον ζήτημα για τις τράπεζες είναι τα εν λόγω προγράμματα να μην θεωρηθούν από τον επόπτη ως ρύθμιση καθώς κάτι τέτοιο αυτόματα θα κατέτασσε τα δάνεια στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Δεν αφορά σε όλους
Η διάθεση του προγράμματος step up δεν θα είναι οριζόντια για όλους τους δανειολήπτες που από τώρα έως και τον Μάρτιο (σ.σ. ο χρονικός ορίζοντας που έδωσε ο SSM) οπότε λήγει η αναστολή της πληρωμής, αλλά θα βασίζεται στο οικονομικό προφίλ τους την ώρα της άρσης του moratorium.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επικοινωνούν ήδη με τους δανειολήπτες, ορισμένες έχουν ήδη αποστείλει εξατομικευμένα ερωτηματολόγια προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση, κυρίως η έρευνα για την οικονομική τους κατάσταση και το κατά πόσο μπορούν να κάνουν χρήση των step up. «Το πρόγραμμα θα αφορά ως επί το πλείστον σε όσους αποδειχθεί από την οικονομική τους κατάσταση πως δεν μπορούν πραγματικά να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή της δόσης κατά 100%», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας


Οι αριθμοί
Αξίζει να σημειωθεί ότι χρήση των προγραμμάτων αναστολής των δόσεων έκαναν περισσότεροι από 330.000 δανειολήπτες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές στα τέλη του 2020 έληξαν τα moratorium σε ποσοστό 90% καθώς η πλειονότητα των δανειοληπτών, κυρίως των φυσικών προσώπων, είχαν ενταχθεί στα προγράμματα διευκόλυνσης από τον πρώτο μήνα ισχύος τους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς για τα φυσικά πρόσωπα εξισορροπείται μέσα από το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης, το γνωστό ως «Γέφυρα».

Πηγή