Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Προστασία από τους πλειστηριασμούς μέχρι την 1η Ιουνίου για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Προστασία από τους πλειστηριασμούς για ακόμη ένα εξάμηνο και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές Ιουνίου 2021, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Νόμος, θα έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, με τον Νόμο Κατσέλη να παραμένει ενεργός, επίσης, για το επίμαχο διάστημα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στο να μην επιτρέψει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι την 1η Ιουνίου, ενώ κανονικά θα συνεχιστεί και η ισχύς του Νόμου Κατσέλη, αφού το νέο πτωχευτικό ορίζει στο άρθρο 265 πως «παύει η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3869/2010 (Α΄ 130) από την ισχύ του νέου νόμου».

Αξίζει να αναφερθεί πως το ζήτημα της μη διενέργειας πλειστηριασμών λόγω παύσης της λειτουργίας των δικαστηρίων έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των τραπεζών. Με επιστολή τους δε, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, ζητούσαν τουλάχιστον το ξεπάγωμα της επίδοσης επιταγών και της επιβολής κατάσχεσης, των πρώτων, δηλαδή, πράξεων επί της διαδικασίας των πλειστηριασμών που δεν πλήττουν άμεσα τους οφειλέτες.

Από την επίδοση της επιταγής ή την επιβολή της κατάσχεσης μέχρι την εκτέλεση του πλειστηριασμού απαιτούνται, άλλωστε, περίπου οκτώ με 10 μήνες. «Η προτεινόμενη ρύθμιση θα περιορίζει την αναστολή μόνο στις πράξεις διενέργειας των πλειστηριασμών και αποβολής από ακίνητα, αλλά δεν θα εμποδίζει πράξεις εκτελέσεως, που ουδεμία έχουν επίπτωση στους οφειλέτες. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα άρθρα 993 και 954 του ΚΠολΔ, εάν επιβληθεί κατάσχεση εντός του Δεκεμβρίου του 2020, πλειστηριασμός δεν επιτρέπεται να γίνει πριν τον Ιούλιο ή Σεπτέμβριο του 2021. Εξάλλου το να μεταθέσουμε όλες τις πράξεις εκτελέσεως το 2021 θα δημιουργήσει όχι μόνο τις προαναφερθείσες οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και υπερφόρτωση του συστήματος της αναγκαστικής εκτέλεσης και θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα», τονιζόταν χαρακτηριστικά.

Πιστωτική επέκταση
Σημαντική ρευστότητα, ύψους 20 δισ. ευρώ, έδωσαν οι τράπεζες αυτήν την δύσκολη περίοδο της πανδημίας στην αγορά και συγκεκριμένα σε 30.000 επιχειρήσεις, ενώ η απορροφητικότητα των προγραμμάτων που συνδυάστηκαν και με κρατικές εγγυήσεις έφθασαν το 95%. Αυτό προέκυψε από τα στοιχεία που έδωσαν οι τράπεζες προς την κυβέρνηση στην προχθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών επισημάνθηκε πως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 6,4 δισ. ευρώ σε προγράμματα που αφορούν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να φθάσει τα 12 δισ. ευρώ.

Κόντρα στην κριτική που δέχονται για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων καταλήγουν σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες σημειώνουν πως η πιστωτική επέκταση αυτήν την περίοδο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Όσον αφορά στους servicers οι οποίοι αντιπροσωπεύουν χαρτοφυλάκια ύψους 90 δισ. ευρώ, αυτοί προχώρησαν εν μέσω πανδημίας σε ρυθμίσεις, ύψους δύο δισ. ευρώ, σε περίπου 70.000 δανειολήπτες. Μέσα στις ρυθμίσεις αυτές, μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται και άφεση χρεών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε, τόσο το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» που θα αφορά στις επιχειρήσεις και για το οποίο αναμένεται η έγκριση των θεσμών, όσο και στον «Ηρακλή», ο οποίος επεκτείνεται στη δεύτερη φάση. Οι τράπεζες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, ενώ έχει ξεκινήσει η σχετική αλληλογραφία κυβέρνησης – Commission για τα τεχνικά σημεία του προγράμματος.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας


Νέο ραντεβού με τους θεσμούς το α’ 10ήμερο του Γενάρη
Τα θέματα των κόκκινων δανείων θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας νέας σύσκεψης με τους θεσμούς που θα διενεργηθεί το α' δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Σε αυτήν την σύσκεψη θα συζητηθούν αφενός, οι αφυπνίσεις των δανείων που βρίσκονται σε μορατόρια μέσα από τα step-up προϊόντα και αφετέρου, η εκτίμηση των πιστωτικών ιδρυμάτων για το ύψος των νέων «κόκκινων» δανείων. Επί τάπητος θα βρεθούν, επίσης, η λειτουργία του «Ηρακλή ΙΙ» που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή τον Απρίλιο αλλά και οι πλειστηριασμοί και το πως δεν θα θιγούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Πηγή