Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Πώς γίνεται ρύθμιση και "κούρεμα" οφειλών με τον νέο πτωχευτικό νόμο

Από την 1η Ιουνίου νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορούν να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος Νόμος "Ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας" (ν.4738/2020).

Ο πρώτος τρόπος για τη ρύθμιση οφειλών γίνεται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, υποβάλλοντας αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Έτσι, διασφαλίζεται:

Πρώτον, αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κ.λπ.).

Δεύτερον, αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών.

Ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φθάσει έως τις 420 για οφειλές προς τις τράπεζες. Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των 420 δόσεων για τις τράπεζες είναι περισσότερο ενδεικτικός, καθώς αυτός περιλαμβάνεται στην αυτόματη φόρμουλα.

Όμως, ο νέος πτωχευτικός μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προσφέρουν περισσότερες δόσεις, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων. Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών, παρέχεται κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου της α΄κατοικίας για 5 έτη.

Τρίτον, διαγραφή μέρους της οφειλής υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας

Διαγραφή όλων των οφειλών

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της διαδικασίας διαγραφής όλων των οφειλών, υποβάλλοντας αίτηση στο δικαστήριο, με σκοπό να λάβουν τη 2η ευκαιρία, αφού θα έχει προηγηθεί, με συγκεκριμένους τρόπους που προβλέπονται στον νόμο, η απαλλαγή τους από όλα τα χρέη.

Ειδικά για την προστασία της α’ κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν ισχυρή ή πλήρη οικονομική αδυναμία, προβλέπεται η ίδρυση ενός Φορέα, ο οποίος θα αγοράζει την α’ κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, και στη συνέχεια υποχρεούται να τους τη μισθώνει. Με τον τρόπο αυτό στηρίζονται έμπρακτα οι αδύναμοι πολίτες, καθώς τους παρέχεται επίδομα ενοικίου, όπως ήδη παρέχεται σε όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία, στο ύψος που ορίστηκε το επίδομα στέγασης σύμφωνα με τον Νόμο 4472/2017.

Ο νέος νόμος για τη "2η ευκαιρία", προστατεύει και την α’ κατοικία και την επαγγελματική στέγη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα ούτε και στο νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο νέος νόμος είναι σύμφωνος με την κυβερνητική στρατηγική να θεσπίσει το κατάλληλο πλέγμα μέτρων προκειμένου να στηρίξει την κοινωνία, αλλά παράλληλα να ενισχύει την κουλτούρα πληρωμών και να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας.