Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ρυθμίσεις δανείων: Διμερείς συμφωνίες με τους δανειολήπτες επιδιώκουν οι servicers

Με βάση διμερείς συμφωνίες για ρύθμιση των πάσης φύσεως μη εξυπηρετούμενων δανείων, αντί των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης όπως οι πλειστηριασμοί ακινήτων, επιδιώκουν οι εκπρόσωποι του κλάδου των εταιρειών διαχείρισης δανείων και απαιτήσεων, να αντιμετωπίσουν τα 700.000 “κόκκινα” δάνεια που διαχειρίζονται για λογαριασμό των Funds, μετά την ευνοϊκή για αυτούς απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Με την απόφαση, που αναμένεται σύντομα να δημοσιοποιηθεί, το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε στις υφιστάμενες εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) να ασκούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος δανειοληπτών προκειμένου να διεκδικήσουν τις “κόκκινες” οφειλές που παραχωρήθηκαν από τις τράπεζες μέσω τιτλοποίησης σε funds.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης επικαλούνται το γεγονός ότι 590.000 δανειολήπτες έχουν προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες μαζί τους με την εφαρμογή διαφόρων ρυθμίσεων αποπληρωμής των δανείων ανάλογα και με το οικονομικό προφίλ του κάθε δανειολήπτη.

Πηγές που πρόσκεινται στον κλάδο των servicers δηλώνουν ότι παρότι διαχειρίζονται για λογαριασμό των funds απαιτήσεις από περίπου 700.000 τραπεζικά δάνεια ύψους τουλάχιστον 90 δις ευρώ, εντούτοις μόνο ένα ποσοστό 10%-15% θα εκπλειστηριαστεί τα ερχόμενα 3-5 χρόνια.

Πρακτικά, και εφόσον ισχύσουν τα λεγόμενά τους, στο ηλεκτρονικό “σφυρί” θα βγούν έως το 2028 περί τις 100.000 ενυπόθηκα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια όπερ μεταφράζεται σε περίπου 25.000 ακίνητα κάθε χρόνο, εκ των οποίων μόνο ένα μέρος τους, όπως ισχυρίζονται, θα είναι πρώτες κατοικίες και όχι βέβαια ευάλωτων νοικοκυριών.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας

Το 2022 κατακυρώθηκαν 9.000 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων κάτω από 4.000 αφορούσαν σε κατοικίες. Πάντως στο διάστημα που αναμενόταν η απόφαση του Αρείου Πάγου οι πλειστηριασμοί για εκκρεμείς οφειλές συνεχίζονταν και αφορούσαν κατοικίες που δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας ή δεν είχαν ρυθμιστεί είτε διμερώς μεταξύ των δανειοληπτών με τους πιστωτές είτε μέσω του “εξωδικαστικού μηχανισμού“.

Ωστόσο την περίοδο αυτοί οι δανειολήπτες, με βάση απόφαση τμήματος του Αρείου Πάγου, μπορούσαν και προχωρούσαν στα δικαστήρια μέσω των δικηγόρων τους σε ανακοπές κερδίζοντας χρόνο.

Εν τω μεταξύ σε λειτουργία, με πενιχρά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ”τρέχει” από τον Σεπτέμβριο το αποκαλούμενο “Ενδιάμεσο Πρόγραμμα” για την προστασία της πρώτης κατοικίας για ευάλωτα νοικοκυριά.

Το ενδιάμεσο αυτό πρόγραμμα ισχύει έως ότου τεθεί σε εφαρμογή -πιθανόν το 2024- ο “Φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων”.

Πάντως η ανταπόκριση από πλευράς οφειλετών είναι ελάχιστη (118 αιτήσεις και 20 υπαγωγές στο μέτρο) καθώς κυριαρχεί ο φόβος στους δανειολήπτες ότι θα απωλέσουν το ακίνητό τους, μετά από το διάστημα επιδότησης των δόσεων του δανείου τους.

Σύμφωνα με τον νόμο εάν οι δανειολήπτες δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους η κατοικία τους θα περιέρχεται στον “Φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων” παρέχοντας το δικαίωμα να μένουν για 12 χρόνια στην κατοικία τους πληρώνοντας ενοίκιο.

Χαμηλή ανταπόκριση εκ μέρους οφειλετών σε δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων καταγράφεται, παρά το ‘κούρεμα” χρεών, και για ρυθμίσεις οφειλών μέσω του προγράμματος του “Εξωδικαστικού μηχανισμού”.

Γι' αυτόν μάλιστα τον λόγο η Κυβέρνηση προχωρεί με νομοθετική ρύθμιση σε βελτιώσεις του νόμου ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του καθώς έως σήμερα έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ύψους 1,2 δις ευρώ μόλις 3.631 οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις).

Πηγή