Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Πλειστηριασμοί: Τι πρέπει να κάνετε για να σώσετε το σπίτι σας

Ρύθμιση ή πλειστηριασμός; Αυτό είναι πλέον το σύγχρονο ελληνικό δίλημμα.

Με βάση την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, υπό την απειλή του πλειστηριασμού αναμένεται να τεθούν οι ιδιοκτήτες 700.000 ακινήτων.

Τι σημαίνει όμως αυτό για χιλιάδες δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων σε όλη την Ελλάδα; Σύμφωνα με γνωμοδότηση που είχε κατατεθεί στον Αρειο Πάγο, στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων του εξωτερικού, αλλά και των funds που έχουν συστήσει ελληνικές τράπεζες (ως θυγατρικές) έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει δικηγόρος και διαμεσολαβητής αστικών και εμπορικών υποθέσεων, “δυστυχώς, στον Άρειο Πάγο επικράτησε η άποψη ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς για την είσπραξη των κόκκινων δανείων που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες στις εταιρείες απόκτησης απαιτήσεων που εδρεύουν στο εξωτερικό, τα γνωστά σε όλους μας Funds!

Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επιλύει την διχογνωμία που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στον Άρειο Πάγο γύρω απο το θέμα αυτό με την έκδοση αντιφατικών αποφάσεων και κυρίως μετά την έκδοση της απόφασης 822/2022! Στην ουσία, ο Αρειος Πάγος επικυρώνει τις εξουσίες που έχουν δοθεί στα Funds δυνάμει του νόμου 4354/2015 και ταυτόχρονα ακυρώνει πλήρως το σκεπτικό της απόφασης 822/2022 του Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία τα Funds δεν μπορούν δυνάμει του νόμου 3156/2003 να προβαίνουν σε δικαστική είσπραξη των απαιτήσεών τους και σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των οφειλετών τους”.

Παρά την αρνητική αυτή εξέλιξη για τους δανειολήπτες, οι τελευταίοι  πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν μείνει χωρίς καμία νομική προστασία έναντι των Funds.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας

Οι επιλογές και οι πλειστηριασμοί

Οι οφειλέτες, τα δάνεια των οποίων βρίσκονται υπό τη διαχείριση των servicers, πρακτικά θα έχουν δύο επιλογές:

– Να τα ρυθμίσουν μέσα από απευθείας διαπραγματεύσεις με τους διαχειριστές.

– Να καταφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μέσω του εξωδικαστικού έχουν γίνει ρυθμίσεις για περισσότερους από 3.320 οφειλέτες, με οφειλές ύψους 1,08 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο και τους χρηματοδοτικούς φορείς, ενώ το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος αναφέρει ότι “πρώτα και κύρια, μπορούν να καταφύγουν στα δικαστήρια και να ακυρώσουν τυχόν δικαστικές ενέργειες των Funds! Εάν δηλ. τους κοινοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα διαταγή πληρωμής ή κατάσχεση θα πρέπει να ασκήσουν τις ανακοπές του Κώδικα Πολιτικής δικονομίας, οι οποίες μπορούν να κερδηθούν δικαστικά για μια σειρά από νομικούς λόγους.

Εκτός από την δικαστική προστασία, οι δανειολήπτες μπορούν να κινηθούν και εξωδικαστικά. Ειδικότερα, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είτε με απευθείας διαπραγμάτευση με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Σε πολλές περιπτώσεις εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών γίνονται διαγραφές που φτάνουν, αναλόγως την περίπτωση, μέχρι και το 90% της οφειλής τους σήμερα.

Ευάλωτοι οφειλέτες

Τέλος, όσοι δανειολήπτες πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στους «ευάλωτους οφειλέτες» του νόμου 4738/2020 μπορούν να αιτηθούν ηλεκτρονικά και να εκδώσουν την σχετική βεβαίωση του ευάλωτου οφειλέτη, να την αποστείλουν μετά στα funds και να πετύχουν με το τρόπο αυτό την άμεση αναστολή του πλειστηριασμού τους! Αρκεί να το κάνουν αυτό μέσα σε προθεσμία 60 ημερών από την επιβολή της κατάσχεσης! Ευάλωτοι οφειλέτες είναι όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του δικαιούχου επιδότησης ενοικίου.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η διάσωση της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό μετά και από την απόφαση αυτή της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κατέστη σίγουρα πολύ πιο δύσκολη όχι όμως και ακατόρθωτη είτε δικαστικά είτε εξωδικαστικά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα με μεγαλύτερη ευαισθησία και να προχωρήσει άμεσα σε μια νομοθετική παρέμβαση για ένα νέο πιο αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας στη χώρα μας”.

Το κλίμα που καλλιεργείται είναι ότι ο εξωδικαστικός αναμένεται να ανεβάσει στροφές το επόμενο διάστημα, ειδικά μετά τη νέα απόφαση του Αρείου Πάγου. Πέρα από αυτό, έχει ήδη γίνει γνωστό ότι αναμένονται και βελτιώσεις στη διαδικασία, που θα λειτουργούν υπέρ του οφειλέτη. Τέτοιες θα είναι η μείωση του επιτοκίου των ρυθμίσεων του Δημοσίου από 5% σε 3%, με ταυτόχρονη κατάργηση και του πέναλτι προεξόφλησης. 

Πηγή: ot.gr