Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Σειρά παρεμβάσεων για την προστασία παλαιών και νέων δανειοληπτών

Εξωδικαστικός μηχανισμός για ...περισσότερους
Σειρά παρεμβάσεων που θα «ακουμπούν» το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος – τράπεζες, αλλά και servicers – και θα «στοχεύουν» πρωτίστως στη στήριξη/προστασία παλαιών και νέων δανειοληπτών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, το οποίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη, στο υπουργικό συμβούλιο.

Πιο αναλυτικά, στις βασικές πτυχές του σχεδίου νόμου που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση, με στόχο την ψήφισή του το αργότερο έως τα μέσα του επόμενου μήνα, περιλαμβάνονται:

1) Η διεύρυνση των εναλλακτικών πηγών δανειοδότησης που έχουν σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό, θα επιτευχθεί μέσω της αδειοδότησης μη τραπεζικών οργανισμών που, όμως, διαθέτουν τα κεφάλαια, έτσι ώστε να μπορούν να χορηγούν δάνεια, στεγαστικά και εταιρικά. «Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει ο τραπεζικός τομέας να παράσχει αποτελεσματική στήριξη στην ελληνική οικονομία είναι να είναι υγιής και ανταγωνιστικός από μόνος του», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τον εορτασμό των 95 ετών από την ίδρυσή της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διάθεσης ελκυστικών ευκαιριών χρηματοδότησης για τα ελληνικά νοικοκυριά. Αξίζει να αναφερθεί πως το τελευταίο διάστημα έχουν «πυκνώσει» οι εκτιμήσεις υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών ότι δύσκολα θα πιαστούν οι στόχοι της πιστωτικής επέκτασης για το 2023, γεγονός που σημαίνει ότι το «άνοιγμα» της επίμαχης αγοράς ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ των δανειοληπτών. «Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων, όπως και η τιμολόγηση, από πλευράς των νέων ‘παικτών’ θα είναι πιο χαλαρά, αφού θα πρέπει και εκείνοι να ‘υπακούουν’ σε συγκεκριμένους κανόνες», σχολιάζουν πηγές με γνώση.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας

2) Η περαιτέρω βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από περισσότερους. Δεδομένου δε, ότι το ύψος του «κουρέματος» λειτουργεί ως δέλεαρ, σκοπός των νέων βελτιώσεων θα είναι αυτό να αυξηθεί, λαμβάνοντας υπόψη και το loan to value, δηλαδή, την αξία του ακινήτου σε σχέση με την αξία της οφειλής. Ο μηχανισμός, πάντως, φαίνεται πως έχει πάρει μπροστά, αφού στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είχαν ρυθμιστεί οφειλές, ύψους 3,26 δισ. ευρώ, μέσω 8.804 ρυθμίσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ είχαν διαγραφεί οφειλές, ύψους 944 εκατ. ευρώ.

3) Η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για τους servicers, οι οποίοι, μάλιστα, θα πρέπει να εστιάσουν σε πιο διαφανείς διαδικασίες ενημέρωσης των οφειλετών. Το γεγονός ότι υπό την «ομπρέλα» των εταιρειών διαχείρισης βρίσκονται σήμερα δάνεια, άνω των 70 δισ. ευρώ, επιτάσσει την αυστηρότερη «εποπτεία» τους. Έτσι, πέραν της υποχρεωτικής ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2167/2021, η κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων που θα έχουν ως κύριο στόχο την προστασία των δανειοληπτών και τη λεπτομερή ενημέρωσή τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι servicers θα βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις.