Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

"Μαστίγιο και καρότο" για τους "κόκκινους" δανειολήπτες

Με το καρότο αλλά και με το… μαστίγιο θα επιχειρήσουν στην κυβέρνηση να αυξήσουν κατακόρυφα μέσα στους επόμενους μήνες τον αριθμό των αιτήσεων για την ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των κόκκινων δανείων. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπεγράφη απόφαση με την οποία καταργείται από την πλευρά του δανειολήπτη η υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών, ένα έγγραφο το οποίο έπρεπε να αποκτηθεί από τα υποθηκοφυλακεία και προκαλούσε μεγάλες καθυστερήσεις. Από την άλλη, ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση μιας ακόμη ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα ελεγχθούν όσοι έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Οι περίπου 100.000 δανειολήπτες της συγκεκριμένης κατηγορίας αυτή τη στιγμή προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς μόνο και μόνο εξαιτίας της υποβολής της αίτησης. Από τη στιγμή που μέσω της πλατφόρμας θα προκύψει ότι κάποιοι δεν πληρούν τα κριτήρια, οι τράπεζες θα ανακτήσουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην επιβολή μέτρων ακόμη και αν οι δανειολήπτες επιμείνουν στην εκδίκαση της υπόθεσής τους στα αρμόδια ειρηνοδικεία.

Τα στατιστικά στοιχεία από το πρώτο δίμηνο λειτουργίας της πλατφόρμας ρύθμισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας αλλά από την άλλη προκαλούν και έντονο προβληματισμό καθώς αποτυπώνουν μια σκληρή πραγματικότητα: τέσσερις μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή της σχετικής αίτησης, μόλις δύο δανειολήπτες έχουν καταφέρει να αποσπάσουν μια πρόταση ρύθμισης από τις τράπεζες ενώ στους 26 ανέρχονται οι οφειλέτες που έχουν τις προϋποθέσεις να βρεθούν στην ίδια θέση. Μέχρι στιγμής, στην πλατφόρμα έχουν εισέλθει 76.263 χρήστες ενώ τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης έχουν ξεκινήσει 16.200 χρήστες.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Όσον αφορά στο κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ που έχει βάλει στην άκρη το υπουργείο Οικονομικών για να επιδοτήσει τις δόσεις των ρυθμισμένων στεγαστικών δανείων, αυτή τη στιγμή παραμένει στα… αζήτητα. Ακόμη και οι δύο δανειολήπτες που πήραν το πράσινο φως από τις τράπεζες θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον 1-2 μήνες ακόμη για να εισπράξουν την πρώτη επιδότηση από την πλευρά του δημοσίου. Και αυτό διότι οι πολίτες στους οποίους έγινε η πρόταση από την πλευρά των τραπεζών θα πρέπει καταρχήν να τις αποδεχθούν υπογράφοντας τις σχετικές συμβάσεις (αυτό θα πρέπει να συμβεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου) ενώ στην συνέχεια θα πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση. Μόνον έτσι θα ξεκινήσει η χορήγηση της κρατικής χρηματοδότησης η οποία και θα διαρκέσει μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο δανειολήπτης θα πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις του. Υπενθυμίζεται πήχης έχει μπει ψηλά όσον αφορά στη συμμετοχή στο πρόγραμμα καθώς έχουν διατυπωθεί ελπίδες για τη συμμετοχή τουλάχιστον 130.000 δανειοληπτών στην πλατφόρμα.

Ένα από τα «παράπονα» που είχαν εκφραστεί από την πλευρά των ενδιαφερομένων, ήταν η πολύ μεγάλη αναμονή που απαιτούνταν προκειμένου να εκδοθεί το λεγόμενο «πιστοποιητικό βαρών». Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ακόμη ένα βήμα απλοποίησης των διαδικασιών «προκειμένου χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων μέσα από τη σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους».Με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης, αίρεται η υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους ενδιαφερομένους. Αυτό εκτιμάται ότι θα μειώσει το γραφειοκρατικό κόστος και «θα δημιουργήσει συνθήκες επιτάχυνσης για την αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων ευάλωτων νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη ότι ελάχιστες αιτήσεις από αυτές που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση έχουν διεκπεραιωθεί».

Πηγή