Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Οι τέσσερις αλλαγές που έρχονται

Kοντά σε συμφωνία για βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό βρίσκονται οι εταιρείες διαχείρισης και οι τράπεζες με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προς όφελος των οφειλετών, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Οι αλλαγές αφορούν στην ένταξη των ενήμερων δανειοληπτών στον μηχανισμό, τη μείωση της διάρκειας των ρυθμίσεων, την αφαίρεση των ρυθμισμένων δανείων από την εξωδικαστική ρύθμιση και την οριστική διαγραφή αιτήσεων που έχουν βαλτώσει καθώς οι οφειλέτες τις έχουν εγκαταλείψει.

Όπως εκτιμάται, εφόσον προχωρήσουν αυτές οι παρεμβάσεις θα επιταχυνθεί η διαδικασία για τις μη εξυπηρετούμενες οφειλές, ενώ τράπεζες και δημόσιο είναι πιθανό να οδηγηθούν σε μεγαλύτερα κουρέματα χρέους.

Γιατί το ζητούμενο πέραν της επιτάχυνσης στην αξιολόγηση των αιτήσεων, είναι να βελτιωθεί και η ποιότητα των προτάσεων ρύθμισης που προκύπτουν από την αυτοματοποιημένη πλατφόρμα, ώστε αφενός να εγκρίνονται από τους servicers και τις τράπεζες και αφετέρου να είναι ρεαλιστικές και βιώσιμες, ώστε να γίνονται αποδεκτές από τους οφειλέτες.

Πιέσεις από Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έχει ασκήσει έντονη πίεση στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για ταχεία υλοποίηση συνολικών ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα και, συνολικά, η ελληνική οικονομία ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων αλλά και της ακρίβειας.

Μέχρι στιγμής, οι επιτυχείς ρυθμίσεις σε οφειλές προς τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και Δημόσιο ανέρχονται σε 2.367 και είναι συνολικού ύψους 654 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ έως τον Φεβρουάριο 2023.

Οι αιτήσεις δανειοληπτών που αυτοί θα προωθήσουν προς οριστική υποβολή αναμένονται σε 33.500 αιτήσεις, με οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας

Οι 4 αλλαγές

Οι τέσσερις αλλαγές αλλαγές που δρομολογούνται και αναμένεται να ισχύσουν από τις αρχές του 2023 αφορούν:

  • Στη δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό και διμερείς συμβάσεις για τους ενήμερους δανειολήπτες που έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους, καθώς σήμερα κόβονται αυτόματα από τη ρύθμιση
  • Στην απορριψιμότητα από την πλευρά των τραπεζών. Εως τώρα οι τράπεζες προχωρούν σε απόρριψη της ένταξης ενός ρυθμισμένου δανείου στην ολιστική ρύθμιση του εξωδικαστικού που μπορεί να σχετίζεται και με άλλα χρέη (εφορία, ταμεία). Οι δύο πλευρές (δημόσιο και τράπεζες) συμφώνησαν να αφαιρεθούν εντέλει τα ρυθμισμένα δάνεια από την οριζόντια εξωδικαστική ρύθμιση και να προχωρά για τα υπόλοιπα χρέη, αφού όμως συνυπολογιστεί το ποσό που καταβάλλει κάθε μήνα ο δανειολήπτης για την εξυπηρέτηση του δανείου.
  • Στη χρονική διάρκεια της ρύθμισης, όπως αυτή προκύπτει από το πλαίσιο, με ανταλλαγή μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος. Τα ξένα funds, τα οποία έχουν επενδύσει στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ζητούν να αλλάξουν τα χρονικά όρια της ρύθμισης και δέχονται ως αντάλλαγμα να αυξηθεί το ποσοστό του κουρέματος. Αίτημα που γίνεται αποδεκτό από το οικονομικό επιτελείο. Σήμερα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει 25ετή ρύθμιση για τα ανεξασφάλιστα δάνεια και 35ετή χρονική διάρκεια ρύθμισης για τα εξασφαλισμένα.
  • Στη διαγραφή των 35.000 αιτήσεων που εκκρεμούν, καθώς οι οφειλέτες τις έχουν εγκαταλείψει σε κάποια από τα στάδια υποβολής. Υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν σε κάποιο στάδιο από τον Ιούλιο του 2020. Οι αιτήσεις αυτές θα ακυρωθούν όλες και οι οφειλέτες μπορούν να τις υποβάλουν εκ νέου.

Πηγή: Ημερησία